//tentenot?
Interview: Guru Sambilan/Kontrak MRSM
Thursday, March 29, 2018 @ 7:40 PM | 0 Comments

Hello.

Its been awhile since aku update something on this blog. Banyak benda nak tulis tapi sebab kekangan masa (read: malas), byk benda masuk draft je. Lepastu dah lupa nak cerita apa. Haha

Memandagkan last time aku dapat call interview untuk guru sambilan, aku banyak lah google here and there tapi tak banyak recent blog post pasal ni. So aku ingat why not aku contribute lah share pengalaman  baru2 ni.

Long story short, my dad asked me to apply for the position - ye la time tu dah dekat sebulan dah balik rumah, takda income nak beli apa pun tak boleh. Stress betul hidup hehe. SO iols pun apply. Tak lama tu pihak MRSM call suruh datang interview, and kena prepare mock teaching. Aku ni takda la sangat pengalaman teaching especially dalam real school environment. Tapi redho ja la, my dad suruh :3

Preparation:

Mock teaching
Tengok Youtube, banyak video mock teaching sebenarnya. Pilih topic yang simple. Sediakan slides powerpoint tu, and kalau boleh some objects lah. Sebab time tu aku plan mengajar Noun. So Youtube sangat lah membantu.

Documents
Transcripts, sijil semua susun macam biasa. Takda sangat kot tips pasal ni. Common sense lah nak pergi interview right?

Pakaian
Formal, Time interview tu semua perempuan. Semua baju kurung including me. Aku punya lah gigih pakai heels alih2 bilik meeting (interview venue) kena buang kasut :>

Interview day:

Actually takda la nervous sangat haha bukan nak riak. Seriously rasa normal, aku ni memang jenis macam tu kot. Sebelum present tak rasa apa, tiba2 time present jd gugup pelik. Pelik kan?

Anyway, dipendekkan cerita lepas pergi office semua, candidates semua duduk dalam satu bilik - semua candidates ok je, we all semua takda pengalaman (tp tak tahu la if sebenarnya depa ada hehe) sempat lah bertukar nombor telefon - ni pun penting, apa2 senang nak tahu update from employers.

Interview session:

OK cerita ringkas la eh. Aku candidate number 2. Kira cun la tak kena first ><

Masuk bilik, ada 4 orang panel. Semua pun friendly sepanjang interview session. Kenalkan diri, buat la introduction about yourself lepastu nak mengelak ditanya cepat aku bagi tahu siap siap kenapa aku apply and so on. Then, terus ke mock teaching. Time mock teaching tu agak nervous sebab aku tak buat handout, kat situ pulak takdak LCD projector tu. Aduh spoil sungguh, tp nasib lah bawak laptop. Basically aku guna laptop ni mengajar and tunjuk slides :)

Habis mock teaching, ada beberapa soalan lah. Antara yang aku ingat:

1. Do you know about KSSM?
Aku tak tahu pun actually haha tapi nasib lah before tu amma ada cakap pasal Abad 21 tu. Goreng je la cakap apa yang patut time tu

2. How would you attract the students to love English?
Aku jawab, bawak keluar pada kelas, buat fun activities

3. Kat sini tulis apa?
Hahah sebab sijil aku ada tulis in Welsh.

4. Ada lagi soalan I lupa pulak...

Pihak MRSM cakap depa akan call secepat mungkin. Done interview. Balik.

After few weeks, macam takda berita. Ingat tak dapat lah, I pun redho. Mungkin ada hikmah dia sebab aku pun dah start busy with something else. But bila fikir pasal duit, nak belanja segan mintak mak bapak - sedih jugak la.

Tup tup, MRSM call panggil untuk lapor diri next week nya. Alhamdulillah. Terus cakap setuju, call parents. Whatsapp actually :)) Tapi, yang tak berapa best at least for me, position tu guru ganti cikgu bersalin sebenarnya, only for 3 months. Bila fikir balik, tak worth it juga nak postpone what I am doing now, my parents pun cakap baik focus satu satu. Unless kalau guru sambilan kontrak yang setahun tu, sebab anak kawan my mom pernah dapat yang mcm tu.

At the end, aku call depa balik and terpaksa tolak tawaran tu. Fyi, sehari RM100 depa bayar. 3 bulan sedap tu haha. Tapi, nak buat macam mana. Takda rezeki.

Itu ja kot. If you all ada nak tanya anything, boleh comment kat atas ok.

Dah balik Malaysia ni azam baru nak rajin tulis blog hehe. Byep!

Labels: , , , ,



Older Post

Hello don't forget to leave your footprints on my tagboard below ❤

TYPO QUEEN, do like and follow me.



Wish List
Study abroad
Korea
BTS Concert
Meet BTS
BTS in Korea
Experienced 4 seasons
Paris

1 Online Users


Story About Addiction Bumblebee






This template was created by FaqihahHusni.
Doodle by Honey Pies
Best view in Google Chrome